Vi är Vårbogården

Vi som arbetar på Vårbogården är här för dig. Vi leder kurser och arrangemang, hjälper till vid bokningar, håller fint i lokalerna och finns på plats under dagarna. Tillsammans med dig och alla andra besökare skapar vi den trivsel som gör Vårbogården till den öppna plats den är. Tveka inte att hugga tag i oss om du undrar något!

Multiteket

Marcus Bellatreccia

Verksamhetsansvarig

Björn Kruse

Verksamhetsansvarig

Maya

Kursledare på Multiteket

Pangea

Burlövs Bostäder AB

Musikstudio

Elvisa Ajanovic

Inre skötsel

Pinar Demiroglu

Områdesförvaltare

Fiket

Loppis / Fika / Pysselgrupp

Historien om Vårbogården

1989 invigdes Allaktivitetshuset Vårbogården med bland annat kafé, biljardrum och aktiviteter som dansundervisning och handarbetsgrupper, samt kommunens hemtjänst och Burlövs Bostäders områdeskontor. 

Namnet Vårbogården tillkom som en naturlig förlängning av Vårboskolan, vars äldsta byggnad är från 1891. Skolan hette från början Nya skolan (Gamla skolan på Skolgatan hade blivit för liten) och 1908 invigdes Arlövs Högre Folkskola, som kom att kallas Vårboskolan efter lantbruksfastigheten Tågarp nr 4 Vårbo. 

Lite skolkuriosa! 1856 anställdes Nils Jönsson Sjöström som skol­lärare i Arlövs by. Hans lön bestod av fem tunnor säd, hälften råg och hälften korn, fördelat på två terminer. Han fick även en bostad i byns skolhus och rätt att nyttja hagen som hörde till huset. Därtill fick han ved till sitt eget och skolans behov. 

För varje barn som kom till skolan erhöll Nils en Riksdaler Banco. Skolloven inföll med 14 dagar under jultiden, 8 dagar vid påsk och under sommaren från den 23 juli till den 24 augusti – alltså endast fyra veckors sommarlov!